Qui som

Federació ACAPS, és una federació d’entitats catalanes, solidàries amb el poble sahrauí, amb una llarga història de treball, solidaritat i compromís amb els sahrauís.

Aquest compromís ens porta a treballar, dia a dia, per tal d’aconseguir concretar el dret d’autodeterminació del poble sahrauí i mentre no arribem a aquest punt també ho farem desenvolupant projectes de cooperació als Campaments de Tinduf i recolzant la lluita pacífica dels i les activistes que defensen els drets humans dels sahrauís que viuen als territoris ocupats del Sàhara Occidental.  Entitats

EL CONFLICTE DEL POBLE SAHRAUÍ                                                            Cronologia del conflicte

El territori del Sàhara Occidental està situat a la part nord-occidental del continent Africà, just enfront de les Illes Canàries, i fent frontera amb Marroc, Algèria i Mauritània. Les altes temperatures i el baix índex de pluges no permeten el conreu a gran part del territori, a excepció de la part nord del país. Les úniques pastures de la regió les fan pastors nòmades. Els principals ingressos provenen del tractament de fosfats de les mines de Bucraa i la pesca que es realitza al llarg de la costa.

Aquestes dificultats geogràfiques fan que la població es concentri a la regió costanera i al nord, on hi ha la capital: Al-Aaiun. Però gran part dels sahrauís viuen als camps de refugiats situats a Algèria, com a resultat de l'èxode de 1975, després que el Marroc ocupés el territori i forcés la marxa de més de 160.000 sahrauís.

Els sahrauís que van marxar del seu territori davant la invasió del Marroc i Mauritània viuen en una part del desert d'Algèria anomenat "Hamada", un terreny dur i inhòspit.

La població viu en tendes de campanya distribuïdes en cinc grans campaments o "Wilaies" que tenen el nom de regions del Sàhara Occidental (Al-Aaiun, Smara, Dajla, Auserd i Boujdour).

Les wilaia s’organitzen territorialment en "Dahires", que són petits nuclis de tendes que tenen el nom de ciutats originàries del Sàhara Occidental (Amgala, Mijic, Daora, etc). La ubicació de cada wilaia ve condicionada tant per raons estratègiques com per l'existència o proximitat d'aigua. A cada wilaia hi ha cinc o sis dahires.

El conflicte del Sàhara Occidental

Des del 1975, el territori del Sàhara Occidental està ocupat pel Marroc i que part de la seva població viu exiliada al desert de Tindouf (Algèria).

El 27 de febrer de 1976 es va proclamar la RASD (República Àrab Sahrauí Democràtica). La lluita per l'alliberament del Sàhara Occidental es va organitzar a través del Front Polisario.

El Marroc ha incomplert sistemàticament totes les resolucions de l'ONU, especialment la del compliment del dret d'autodeterminació del poble sahrauí previst en el Pla de Pau de 1991.

Al Sàhara Occidental ocupat pel Regne del Marroc, la població sahrauí pateix l'opressió i la vulneració sistemàtica dels drets humans i l'espoli de les riqueses del territori.

LA REPÚBLICA ÀRAB SAHRAUÍ DEMOCRÀTICA

Els sahrauís van proclamar la República Àrab Sahrauí Democràtica, el 27 de febrer de 1976, quan el darrer representant de l'administració espanyola es retirà del territori. És membre de l'Organització per la Unitat Africana i està reconeguda per uns 80 països del món.

Avui encara no s'ha pogut organitzar el referèndum d'autodeterminació del Sàhara Occidental previst per Nacions Unides, per culpa del Marroc, que ocupa il.legalment el territori, la passivitat de la potència colonial (que encara és Espanya) i la inoperància o la complicitat de la comunitat internacional.