La vulneració sistemàtica dels drets humans al Sàhara Occidental

La vulneració sistemàtica dels drets humans al Sàhara Occidental

Han passat 39 anys des de l'anomenada "Marxa Verda", “Marxa Negra” per als sahrauís, organitzada pel Marroc amb suport d'altres potències internacionals, que va comportar l'ocupació militar d’una part del territori del Sàhara Occidental, antiga colònia espanyola. Actualment el Sàhara Occidental és considerat per l’ONU com a territori no autònom pendent de descolonització i pendent d’un referèndum d’autodeterminació.

 
Després de prop de quatre dècades de conflicte, la comunitat internacional segueix sense fer cas del clamor unànime del poble sahrauí, que no acceptarà mai res que no sigui la completa recuperació de la sobirania sobre tot el territori sahrauí, d'acord amb la legislació internacional i es resolucions de l’ONU. El silenci polític, institucional i comunicatiu els fa còmplices del genocidi que parteix i resisteix el poble sahrauí.

 
El proper 10 de desembre es commemora el Dia Internacional dels Drets Humans, recordant l’adopció de la Declaració Universal de Drets Humans el 10 de desembre de 1948. Una efemèride que es recordarà amb declaracions de bona voluntat arreu del món, declaracions estèrils que al mateix dia, segurament, a molts països quedaran en paper mullat. 

El moviment solidari amb el poble sahrauí lluitem perquè no s’amagui la realitat de la vulneració sistemàtica i en massa dels drets humans més fonamentals als territoris del Sàhara Occidental ocupats pel Marroc. La repressió política, la violació de drets humans, incloent-hi la desaparició forçosa, detenció arbitrària, tortures, violacions, execucions extrajudicials, l'ús continuat de la força, espoli dels recursos naturals, les víctimes de les mines, ... han estat i són els mètodes d'actuació de l'administració marroquina ocupant en contra la població civil sahrauí.

El 10 de desembre és un dia per recordar la vigència dels drets humans i el deure dels estats i les institucions de respectar-los. Per això, exigim al govern d'Espanya una actitud activa cap a la monarquia marroquina en la vigilància i compliment dels Drets Humans, així com un compromís ferm amb l'autodeterminació del poble sahrauí, deure que encara manté en ser de facto la potència administradora. Així mateix, ens preocupa que el govern de la Generalitat de Catalunya hagi aprovat el Pla Marroc 2014-2017, una aposta ferma del Govern català per consolidar i impulsar les relacions entre Catalunya i el Marroc. Ens preguntem, fins a quin punt el respecte o la violació dels drets humans i/o del dret i la legalitat internacional són uns aspectes decisius per establir acords amb el Marroc. Demanem que es reconsiderin les relacions amb el Marroc, mentre segueixi ocupant el Sàhara Occidental, oprimint el pobles sahrauí i negant-li el dret a l’autodeterminació. Així mateix, demanem que es reconegui políticament la República Àrab Sahrauí Democràtica, al Front Polisario com al seu representant legítim i que es cooperi per fer front a les greus necessitats de la població sahrauí.

ACAPS Wilaia Alt Penedès

FacebookTwitterEmailCompartir

No Responsesto “La vulneració sistemàtica dels drets humans al Sàhara Occidental”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Els sahrauís no són independentistes - […] que generen tensió contra l’ordre establert de la unitat sagrada del regne alauita enlloc d’un poble oprimit, vexat i…

Publica un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *